martes, 12 de diciembre de 2017

Què és la hipertensió arterial?

La hipertensió arterial és una patologia crònica que consisteix en l’augment de la pressió arterial per sobre dels valors considerats com a normals.
Una de les característiques d’aquesta malaltia és que no presenta uns símptomes clars i que aquests no es manifesten durant molt temps.
     Resultado de imagen

Quadre de valors de la tensió arterial (TA)

     categoria
  PAS      (mmHg)
      PAD (mmHg)
   Òptima                                                
   <120                    
     <80
   Normal
   120-129
    80-84
   Normal alt
   130-139
   85-89
   Hipertensió grau 1 (lleu)
  140-159
   90-99
   Hipertensió grau 2 (moderada
   160-179
   100-109
  Hipertensió grau 3 (grau)     
      <   180
     >110
  Hipertensió sistòlica aïllada                       
           140
    < 90


Causes de la hipertensió arterial

En el 95% dels pacients amb hipertensió no existeix una causa orgànica.La pressió arterial pot estar causada per disposicions hereditàries  i factors de risc externs com l’obesitat, l’estrès i el consum excessiu d’alcohol i sal.

Signes i símptomes de la hipertensió arterial:

- Mal de cap (Símptomes)
- Sudoracions (Signes)
https://lh3.googleusercontent.com/jmvdZqljK6M7bjAcfu6omtNIpSjLTR6PG2dO2Cza8fUtFq3FODdFZvtpx7V3xWq84gJTpTqNH_8Nw_st97Oarsb2DsW9zT2kLhIRhKxrkKmcdljX_uyx33_1V4ledg04hmEykRVe3aRaGRA7HA- Pols ràpid (Signes)
- Respiració curta (Signes)
- Mareig (Símptomes)
- Alteracions visuals (Símptomes)
- Soroll de brunzit a les oïdes (Símptomes)
- Rubor facial ( Signes)
- Taques als ulls com objectes foscos volants (Signes)

Consells per a la hipertensió

La clau consisteix en incorporar hàbits de vida saludables, no només per a controlar la hipertensió, sinó també per a altres malalties com són la diabetis, el colesterol elevat i l’obesitat en cas de que estiguin presents.
Resultado de imagen
- Per a cada descens de 10 kg. pes, s’aconsegueix una disminució de 10 mmHg de pressió
- L’alimentació ha d’estar acompanyada d’un adequat aport de sal. Segons l’ Organització Mundial de la Salut es suggereix consumir no més de 5 grams de sal per dia, però, hi ha països com a l’Argentina a on el valor mig de consum de sal és de 13 grams diaris.
- Les persones hipertenses no han de consumir més de 3 grams diaris de sal.
- A l’hora de seleccionar els aliments s’ha d’optar principalment per fruites, verdures, cereals, lactis descremats, oli d’oliva, peixos, aus i nous. Mentre que s’han d’evitar les carns vermelles, begudes ensucrades, dolços i alcohol.
- L’activitat física ha de ser realitzada de forma regular no menys de 3 cops per setmana, amb una duració de 45-60 minuts. S’ha demostrat que inclús activitats quotidianes com anar en bicicleta a la feina redueixen el risc de patir hipertensió i malalties cardiovasculars.
- El cessament del consum de tabac ha de ser total, degut a que el seu efecte nociu sobre les arteries es potencia amb la presència d’ hipertensió.
- Existeixen diferents medicaments aprovats pel tractament que poden ser utilitzats en forma individual o bé combinats. És de molta importància que el seu metge de capçalera decideixi el moment d’inici dels mateixos i la dosi a utilitzar, i en cap circumstància.No hay comentarios:

Publicar un comentario