domingo, 12 de febrero de 2017

Lavanda

 Lavanda                       Lavender
➟ Lavanda 

                                                   NOM EN LLATI: Lavanda Officinalis  


Característiques de la planta:

El gènere lavanda pestany a la família de les Labiateae i compren unes 6o espècies originàries dels països del Mediterrani.´

La lavanda o espígol és una de les plantes mé aromàtiques i conegudes popilarment. La trobem en terrenys àrids i pedregosos formant mates. Són plantes perennes i de petites dimensions (alçada de 60 - 80 cm). 

És una planta arbustiva amb tiges llenyoses molt ramiicades, recobertes de fines pilositats que són riques en olis essencials. Les fulles són lineals, lanceolades, estretes i d'un color característic verd-gris. Les inflorescències (conjunt de flors agrupades), portades per llargues tiges, són espigues. Cada espiga conté un número variable de flors molt perumades i amb aroma variale segons l'espècie. El fruit només conté una llavor en el seu interior, petita i de color fosc.  

El característic perfum de lavanda és donat dels olis essencials produïts per les glàndules localitzades en totes les parts verdes de la planta (flors, fulles i tiges), però particularment concentrades en les flors. 

Propietats de la planta:

La lavanda conté olis essencials molt actius que li atorguen propietats antisèptiques (a vies respiratòries i urinaries), calmants o relaxats (per depressió, ansietat, estrès, insomni...) cicatritzants (regenera cèl·lules), diürètiques i antiinflamatòries, i també és considerada un lleuger sedant. Resulta interessant a l'hora de tractar els dolors causats per l'artritis reumatoide, ajudant a la vegada a combatre el dolor d'oïdes i la demència. L'oli essencial de lavanda també s'utilitza contra la caiguda del cabell. La lavanda pot ser utilitzada en aromateràpia a partir de l'oli essencial.

Efectes secundaris:

Entre els principals símptomes que pot causar una al·lèrgia al oli essencial de lavanda, trobem:
  • Reaccions en l'aparell digestiu: gasos intestinals, diarrea, dolor abdominal...
  • Reaccions en la pell: dermatitis, picor, ulls irritats, boca seca o amb molta saliva...
  • Dolors corporals: cap, musculars, esquena...
  • Altres possibles reaccions: esternuts, calfreds, impossibilitat de concentració, palpitacions...
Curiositats:

A l'Antic Egipte la lavanda era una de les herbes que s'utilitzaven en el procés de momificació.
  • Els antics romans utilitzaven la lavanda per perfumar des de l'aigua de bany a la roba del llit i de vestir.
  • La lavanda és una magnífica planta per atraure les papallones al jardí.
  • El color lavanda és el corresponent al color de les flors de la "lavandula angustifolia", que és la espècie de lavanda més àmpliament cultivada.
  • Les flors de la Lavanda mantenen tant el seu perfum que, normalment venen guardades en bossetes de tela per perfumar la roba.
  • S'utilitzen les flors com a condiment en la preparació de diversos plats i dolços.No hay comentarios:

Publicar un comentario